Είναι άνοιξη στη Θεσσαλονίκη!!

Det är återigen måndag morgon och solen skinner över den sömninga staden. Det är vekligen som om det vore vår istället för mitt i vintern! Det är så där kyligt men fantastiskt varmt och häligt när solen står på!

Nu är det mindre än fyra veckor kvar här och tiden verkar ha sin egen vilja när det gäller att fly i väg. Jag känner lite stress. Visst har jag lärt mig en massa men långt ifrån allt det jag hade velat. I helgen hängde vi med "svensk" Nikos och hans kompisar varav några från Heraklion. Igår var vi och åt på taverna och jag åt den godaste souvlaki någonsin. Denna morgon försöker jag lära mig en ny verbkategori , nationaliteter och namnen på olika yrken samt lite allmän grammatik. Den grekiska skolan är inte nådig!
Idag kommer även rörmockaren för 5 eller 6 gången..Vattendilemmat förföljer oss.




Fortsättning klass Alfa ena!

Jag säger det igen! Det är så himla roligt att vara tillbaka i skolan igen! Precis lagom att göra 2-4 timmar per dag. Klassen blir bara roligare och roligare. Alla har sina personligheter i morgon ska vi visa bilder på våra familjer och berätta om dem.

Tiden går dock väldigt fort här..vips så är det helg. Förra helgen var vi hemma hos Rudy, en klasskompis till Sara.  Det var en härlig blanding av nationaliteter. Det var många turkar där som visade hur man dansade deras nationaldans så tillslut var alla uppe och hoppade runt med halsdukar kring midjan. Det var en fantastiskt rolig fest!! Dock fick det hela ett snörpligt slut då den grekiska polisen plötsligt stövlade in oinbjudna. Det var tal om böter m.m. men jag tror de klarade sig ifrån detta tillslut . :)

Bouzoukia!!

Det var grekisk musik, en massa människor med artister på en scen..och jag var uppe på den..mina 15 minutes of fame !? Haha.. Första bouzoukiaaftonen här i Thessaloniki var fantastisk! Den grekiskamusiken som jag knappt tålde i våras kan jag inte vara utan nu! Bouzoukia är en väldigt lokaltillställning med massa uppträdande artister och dans. Det regnar blommor och du kan komma som du är bara du diggar grekiskmusik och har lite respekt för de lokalproduceradedryckerna.

Det var jag och Sara och ett par stycken från skolan. En härlig blandning av ryssar, svenskar, ukrainare,turkar och amerikanskor. Att vara utbytesstudent är riktigt exotiskt!

Idag har jag kört slut på armar och ben på gymmet..nu blir de snart sängen och skolan i morgon!

Pluggdags!

Jag har hittat ett nytt favoritcafe här i stan... ligger mitt i smeten men ändå så pass gömt att man gärna missar de när man springer förbi. De spelar gamla klassiker som Billie holliday och inredningen går i 50 tal.
Idag var jag och köpte min bok. Stor tjock nybörjabok på grekiska. Sitter och försöker komma igenom läxan tills i morgon så jag kan ut och se om det kan bli lite nya inköp idag. Men det går lite segt..satt nog och drömde lite under lektionen för det här är rena kinesiskan! Tur att googel translate finns. Jag hade önskat en pluggkompis från klassen men alla verkar ha så svårt för engelskan. Försökte med spanjoren Pablo idag men det slutade med att vi pratade spanska istället.. lägger man ihop de med det fransk-ryska-grekiskan på lektionerna blir det en härlig röra av språken.

I helgen var jag och Sara ute med våran nya kompis ,fotografen. Jag hittade en mobil tillhöande en tjej som tydligen var lite olovandes ute. Hennes mamma ringde och jag förklarade att jag hittat hennes dotters telefon på en bar i stan. Mamma blev alldeles till sig och ringde konstant och vill ha telefonnummer till alla hennes vänner och namnet på baren. Den stackars tjejen var iallafall väldigt tacksam när vi väl fann henne och hon hade nog varit lite olydig för hon såg lite skamsen ut. :) Ja..tänk att den tidern är förbi iallafall!! Snart 3 år sedan studenten, sex årsedan man slutade nian och redan över ett årsedan man for till Egypten med stora drömmar om världen.. för att upptäka att den inte var så stor trots allt !

Men sämst just nu är vädret!! Huuuu...vad det är kallt!! 6-7 grader inomhus kanske 8 utomhus...nu börjar även julpyntet komma upp..och det är nästan så jag ser framemot julen i år etersom jag inte firade den hemma förra året. Nu har man ändå fått längta lite. Värre är vad som ska ske därefter..nyår i Dubai på Bonnington med UEA gänget?? eller med Malin och Jensa i Espania?





Klass Alfa 1

Jag har som sagt äntligen börjat skolan dock kunde de ha startat bättre!

..herre gud jag skulle vilja skicka er ett klassfoto för väl på plats kunde jag inte annat än vrida på mig och undrar hur jag egentligen hamnade här?!!  

Vi är några stycken varav en spanjor men dubbelglasade glasögon, en söt kille från tchad i spygrön skoluniform som fattar nada, en fröken duktig från kongo som skrattat hysteriskt så fort något med mat nämns. tre ryska tonåringar , som verkligen är ryska.

En afrikansk kille i svart dunjacka och jeans som är misstänkt likt en gatuförsäljare som kränger LV och Gucci fakeväskor och klockor på stan .

..och sist men inte minst två äldre män, en syrian och en bulgar som skall bli präster i den grek ortodoxakyrkan. De bär båda svarta klänningar, västar, långt skägg och den lilla mössan på toppen! de skriver på gammalt pergamentpapper och med en modern variant av fjäderpenna.   

Läraren pratar nästan konstant grekiska och kroppsspråk för engelska är det ingen som kan..speciellt inte bulgaren ! han pratar franska som typ alla andra också gör förutom läraren så jag fick översätta till henne emellanåt.

ja herre gud..prästen frågade dessutom mig vad ett grekiskt ord betydde , feber sa jag på  engelska ..han tittade på mig sen fick de upp ett ljus...aaa grönsak!!

Sen har vi svenskan ..hon som ramlar in 1,5 timme sent lagom till rasten för att någon givit henne fel schema. Istället för att sitta i skolbänken har hon spenderat förmiddagen med ett försök att bli brunett..hm..snarare rödblond nu igen fast mer över hela håret.
Jobbar hon lite till med ögonbrynen kommer hon lätt se ut som en deluxgrek innan året är slut.

Men alltså står jag och väntar lite nervöst vid skolan kl 15.45 en kvart före utsatt tid..ingen där och från klassrum nr 8 hörs ljud..hm.. en kille kommer fram och säger att min lektion började redan 14.30..men går du  bara in no problem...MALAKAME!!  jag knackar försynt på och en mager kvinna med håret åt alla håll och vildblick utbrister " hon är här! och drar in mig i klassrummet där jag får ställa mig inför alla och vill att jag ska berätta om mig själv på grekiska! .. endaxi..hm.. drar allt jag kan och lite till sen får jag äntligen gå och sätta mig..


Japp ..det var jag och min fantastiska klass Alfa 1 2011-12. Det här kommer bli två fantastiska månader!

Måndag 7 nov


Det är alltså mer än en vecka sedan jag landade på den lilla flygplatsen. Tog min väska i ett stadigt grepp och gick mot svängdörrarna för att möta min nya värld.  Livet här är beskymmerslöst och man tar livet med en klackspark eller med en kaffe eller två.  kaffestunderna är det enda som rutar in i livet. Min kurs har blivit framflyttad till torsdag..välkommen till grekland avrio avrio!

För ett och halv årsedan bestämde jag mig..sverige får bli mitt andra hem! Spanien och guideskolan blev första stoppet. Sedan från spanien vidare till egypten ,fly hem för packa om för att uppleva arabvärldenshjärta , Dubai. En tur till fue för att ladda upp inför en oförglömlig sommar på kreta, och vem kunde ana att jag sedan skulle bli kvar i Grekland för kärleken till språket.

Livet är som en champangekork. Öppnar du lite försynt genom ett litet poff händer inget. Skakar du flaskan lite bryskt flyger korken all världens värld och du vet aldrig vart den tar vägen. Livsfarligt men kittlande. Kanske just därför en sådan kork orsakade en blåtirra under mitt högra öga en gång!

Mitt liv är härligt just nu..det finns egentligen bara tre saker jag saknar här i grekland:

Dans

I grekland dansar man inte , man står och hänger och ser cool och sofistikerad ut. De gör mig galen. Det spritter i kroppen. Jag vill röra mig , snurra, twista, steppa, bugga, cha cha , hoppa, jiva, slänga håret och bara försvinna in i blinkaden skimmer. Jag vill stupa i säng och ha ont i fötter och vader dagen efter
Kärlek
Långvarig, kortvarig..all form är välkommen men framför allt äkta eller iallafall magpirrande!
Språket
Jag vill så mycket men bristerna kan inte vara annat än stora så här i början.

Men nöjd är jag i min stickade Zaraväst, Michalis i öronen och mina underbara höga stövlar till..bortsätt från de blonda slingorna och ogillande att åka linjebuss känner jag mig nästan som en grek när jag går in och beställer min frapé med extra mjölk på grekiska trots att det är bara 11 grader ut och isen i botten får mina tänder att skallra.



Massa sol!

Idag lyst solen extra mycket över ett nyvaket Salonica! Inte hänt så mycket idag mer än att jag köpt en underbar stickad höstväst på Zara. Sen har jag tror det eller ej myst med en kaffe och en bok i handen nere vid hamnpromenaden. Nu går jag och väntar på att mina internationellabetyg ska komma ner med posten så jag kan börja plugga på riktigt. Börja bli lite rastlös och kommer bli alldeles för luspank om jag måste spendera resten av tiden och pengarna i butikerna här. Idag har jag iallafall lärt mig lite nya fraser som jag kan dra på krogen nästan gång ..:)  Men jo just det., Idag fann jag Chinatown. En liten stad i staden. Bara asiater på gatorna, kinesiska skyltar, butiker, klubbar och mat. Väldigt lokalt område och inte allt för rumsrent, inget man ger sig in i mitt i natten ensam ...men lite spännande.

Avslutningsvis har jag pratat men mina söta lilla vän Jenny som befinner sig i Spanien och så klart men min Stålnacke som snart lämnar Rethymnon efter typ 8 månader!!  Himla synd bara, så roligt att ha någon att bara kunna slå en singal inom landet.



Thessaloniki!!

Så var jag på plats! Fredagen den 28 oktober anlände jag till norra grekland, dessutom på självaste nationaldagen. Resan tog mer eller mindre hela dagen då jag fick vänta i Athen i nästan 3,5 timme. Men vad gör väl de när man har frappen i handen och solen lyser! När ett utrop om att alla som ska till Heraklion/ crete omedelbart bör ta sig till gate 7 vände det sig i magen på mig. Gud vad jag saknar Kreta!   


Mindre än en timme tog det över till Thessaloniki och inte långt därefter hade jag checkat in hos Sara. Hon bor i en tvåa 10 minuter från centrum. Det är en gammal tant som ägt lägenheten så väggarna täcks av ikonbilder och ortodoxaavbildningar. Långt ifrån min inredningsdröm om den vita lantstilen med rosablommigt och blåvitrandigt men det får gå! Tillskiljnad från guidebostäderna så är faktiskt detta ett hem.

Helg innebär utgång även här så däför bar det iväg ut direkt, lite lokalkunskap sådär på en gång är ju aldirg fel. Vi tog bussen ner till hamnen för att möta upp Saras kompisar från skolan.

Det är förvånandsvärt många svenskar här faktiskt! Det blev en ganska så skön och lugn kväll med lite häng på en bar. Lördagen blev lite mer intensiv då vi började med middag på friday´s sedan full fart mot hamnen. Sara och jag plöjde igenom ett stort antal barer den kvällen och höjdpunkten blev nog den röda baren där en söt gaykillen skakade loss på bardisken i peruk, paraply och vingar till it´s raining men. Hans kompanjon den kvällen var en gigantisk transvestit som stod nedanför redo att ta emot honom ifall han skulle falla. När han väl hoppade ner var jag framme för att berömma honom! I-se ena ostria!! Förutom kvällens stjärna fanns där mängder av söta greker och framförallt trevliga!! De va första helgen de!

Igår var jag på Saras skola för att se om det fanns någon klass jag kunde hoppa in i. Möjligtvis fanns det en jag kanske kan börja i på måndag. Egentligen för helårsstudenter men ska se om det inte funkar att bara gå halva. Det är en ren nybörjaklass och visst även om det blir lite trist att böja om med alfabetet igen och det vanliga fraserna så hoppas jag på detta nu!!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0