Inte behövs det vantar i Spanien!

Thessaloniki-Athen-Köpenhamn-Lund-Köpenhamn-Alicante-Gandia-Valencia-Paris-Köpenhamn-Lund-Hem!

Så ser hemreseturnén ut för tillfället..att leva är att resa ..och man vet att man lever när man reser!

Eftersom jag har gått och frusit den senaste tiden i Grekland var det ju självklart att packa massa tröjor,jeans, höstskor, vinterjacka och övriga varma kläder till den lilla Grekland-Spanien-Frankrike resan..

Så fel man kan ha!!! Sorry Elin att jag skrattade när du frågade om jag inte packat badkläderna..

Jag och Jenny har sedan ankomsten spenderat varje dag  vid poolen och folk går till och med till stranden om dagarna!  Jenny och jag leker lyxfruar..vi lagar mat, pratar, solar, shoppar och framför allt utvecklar vår kreativa sidor genom att skapa konst om kvällarna! ;) Jenny är drottning i huset och slänger diskborstar för finsken ..jag själ bara hans tomater och längtar efter att få stryka! ;)

Jag förstår nu varför Jenny trivs så bra i den här lilla spanska staden.!! Livet är enkelt!

I morgon ska vi vara turister i Valencia och sen är det visst redan dags för longweekend i Paris!

Montazami och Anka borde lära av fru Grek och fru Spanjor!


Framtidsvisioner..


"Livet går trots allt vidare..med eller utan pengar, förändringar kan ge hopp och svårigheter gör oss starka"


Citerat av en underbar grekisk medborgare i krisenstid.


Jag tror på hoppet och på styrkan!

 

 

 


The show must go on...

äst sista dagen i skolan bjöd jag på tårta och en liten presentation om mitt hemland...det var en vågad sådan ..och oj vilka diskussioner som utbröt! Precis som jag förutspådde! Telia! Jag berättade bland annat om jämlikheten i Sverige och "just för att" visade jag en bild på en kvinnlig präst...och pou pou ..vad gammel prästen härsknade till och livliga åsikter haglade i luften..som kronan på verket berättade jag även att det finns en präst nära mitt hem som var man men sedan blev kvinna.. :)

De 15 minuterna som jag planerade att presentationen skulle ta blev snarare till 40 min. Den blev perfekt ,precis som jag ville ha den..jag berättade om ABBA, om drottning Silvias skönhetsoperationer, Zlatan, Gotland, de gröna skogarna och blondiner med blå ögon. Lättsam och rolig med musik och bilder. Jag avslutade med I have a dream och ett bildspel med bilder på klassen och Thessaloniki och jag tror jag satte ribban faktiskt!


"Hon i rummet mitt i mot" är sjuk...snörvlar och har sig..jag äter vitlök med vitlök för att motstå smittan.

Idag sa jag hejdå till Maria..det var så ledsamt att jag bara ville gråta..den senaste tiden har vi verkligen funnit varandra! Vi pratar böcker, kultur, drama, drömmar och om livet. Det är som vi alltid känt varandra. "Tur i oturen" flytta även hon från Thessaloniki redan i morgon.

I morgon blir sista skoldagen..gud vad jag kommer att sakna min multiinternationella klass!! Aldrig förr har väl så många olika livshistorier, språk, kulturer och åskådningar befunnit sig i samma lilla rum samtidigt.

Men nu är väskan packad..rummet städat..och kylskåpet gapar tomt (gör det iofs alltid) och inombords växer avskedssorgen..

Sover du..??

Morgonkaffe i solen på balkongen...klockan 16.10 en söndagsmorgon.. Ja börja bli en katt på riktigt!!!

Klockan var verkligen prick 16.00 idag när jag vaknade och min första tanke vara att morna mig en stund till!!!! Det blev inget med det! Människan sover ju visst bort mer än halva sitt liv...jag sover bort hela mitt! De dåliga samvetet gestaltar sig i de Ortodoxa ikonbilderna som sedan blänger bistert på mig från sina tavlor! Det värsta är att jag inte ens är utvilad efter alla dessa timmar, jag går på kaffe och friskluftsinjektioner. Jag behöver komma tillbaka till ett jobb nu! Studentlivsstilen är underbar men farlig!


Men så öppnade jag min mailbox och fann en rad av ord som träffade mig rakt i hjärta...

Maria Niopa skriver:
Anna se efxaristo para poli:) You are such a wonderful person. You belong to elite of humanity! :)





When all is said and done...

Om en vecka..nej inte ens det ..6 dagar! Paris is calling!

Dricka Cafe au Lait på ett cafe och lyssna på Piaf

Dricka Champange under Tour Eiffel

Champs-Èlysées??


Staden med stort T har gjort sitt..finns det något värre än timmarna före avgång..? När man vet att nu är det slut. Melankolin hänger som ett tungt moln
Tårarna bränner som frätande soda bakom ögonlocken

Men slutet är alltid början på något nytt ..sant??


I tanken långt här i från!!

Här sitter jag nu ..och ser nattens timmar passera förbi..men bara för någon timme sedan hände något stort ..jag och El Frodo de Kängshult har bokat biljetter till ett franskt äventyr a la  "La Vie en Rose.."!   

..och allt på grund av ett missförstånd!!! 



Ti kanis to Savatokriako;


Vilken händelserik helg det blev..!!! Började ju redan i torsdags då jag var på födelsedagsfest hos en utbytesstudent student från Tyskland...fredagen skulle därför ägnas åt att ladda upp in för lördagen men någon lugn och stilla natt blev det inte då den lilla explosionen av vägguttaget ändrade på det. De förde också men sig att jag numera bor i ett litet litet rum..ja till och med Sagas och Elgurs boxar är större alltså ..men det är ganska mysigt  och jag har en säng, en garderob och internet..allt man behöver helt enkelt.  Ja just de..i fredags gifte jag ju mig också men kurios Giorgos Christodakis men det blev ett mycket kort äktenskap.

Lördagen bestod av kaffedrickande och besök av elektrikern, tydligen ska hela väggen rivas. Kvällen sedan började hos Eleni och sen vidare mot Bouzoukiafesten!! Det är dyrt men sjutton va kul det är!!! Efter de händelserika dagarna och inte minst ett intensivt Bouzoukiabesök kändes det ganska rätt att spendera söndagen hemma..men nej då! På eftermiddagen ringde min fantastiska och nyfunna vän Maria och undrade om jag vill följa med på Teater 1,5 timme senare.. in i duschen och i väg.. Det var en mycket djup föreställning..på grekiska så klart och det var en märklig känsla att sitta och lyssna. Nästa gång får det nog bli barnteater  i stället..haha..detta var lite över min nivå så att säga.. men mycket gick ju faktiskt att förstå trots allt. Annars är det bara så himla mysigt att umgås med Maria..hon är så otroligt gullig och jordnära.



Så här såg sladden ut efter första smällen..efter andra fanns det inget kvar att fotografera!

Ett krossat äktenskap som satte igång mycket snack!!! :0 haha




This is Bouzoukia






Fire!



För första gången på mycket länge var jag riktigt rädd i natt..!! Ett väggutag exploderade nämligen och jag skojar inte när jag säger att en hel förlängningssladd brann upp ,det enda som fanns kvar var själva dosan! Det var fruktansvärt obehagligt.

Mattan fattade eld och mina favorit jeans var det enda jag hade i närheten att kväva elden med..sen kom smäll nummer två ..och först då gick proppen..förbaskade grekiska elsystem!!

Min "fantastiska" och "älskade" room mate tog saken i egna händer och petade mot mina protester in en klump häftmassa i stickkontakten och tejpade sedan över den... Jag tvingade henne att ta borta allt igen efter att pappa övertygat mig om att det var det dummaste man kunde göra. Eftersom det även fanns en risk för brand inne i väggen ringde jag till brandstationen och den måttligt intresserade killen i luren tyckte jag skulle ringa till nån som hade med saken att göra...eh..ja det är ju du.! GREEKS!!!

Regn på en Tisdag!

Min lärare Athanasia är fortfarande sjuk..vilket betydde en otroligt lat dag! I morgon måååste hon verkligen vara frisk! Jag behöver något som rutar in mitt liv. Dagen har därför bestått av strykning, inventering av garderoben och kaffedrickande..och nej utanför dörren har jag inte varit mer en precis vad som var nödvändigt. Det har regnat i mer eller mindre i två dagar nu, och så var det strejk och lite allmänt oroligt i staden.

Har precis ordnat till min flygresa också..bokade ju en biljett till Köpenhamn med konkursbolaget Marve och fick bekräftat idag att det inte blir några flygningar. Tur i oturen fick jag tag i sista biljetten på Olympic samma dag. Lite dyrare och dessutom mellanlandning i Aten men inget ska förstöra mitt och Jennys äventyr!

 

 

 

Det finns seriöst inget roligare hushållsarbete än att stryka! Det är som terapi!!

Övervikt??

Halvvägs till Bulgarien!

I dag var vår lärare sjuk så lektionen ställdes in, himla typiskt när man för en gång skull varit vaken sen gryningen. Så jag tog mig en promenad vilket var en mindre god ide eftersom det spöregnade..när jag kom till andra busstoppet fick jag plötsligt lust att hoppa på nästa buss som visade sig vara 3an med slutstation Ikea. En köttbullstallrik senare och en stekpanna rikare forsatatte jag busshoppningen och gjorde även ett besök på Cosmos som är landets största shoppingcenter. Ett par skor och klänning rikare.

Det här med bussarna i den här staden gör mig så förvirrad och jag har varken lust eller ork att lära mig dem eftersom jag inte är något större  fan av just bussåkning. Därför går det som det går ibland. Efter att ha varit djupt försjunken i andra tankar slog det mig att det bara var bulgarer på bussen..och jojomen bussen var på väg mot den Bulgariska gränsen. Men i det flesta fall har allt något gott med sig och plötsligt satt jag i en taxibil och dealade fram ett superpris enda hem till ytterdörren + att det blev till en gratis lektion i grekisk "taxi" konversation.

Slovakiskan som bor bredvid chockerade i dag med att hon skulle till gymmet men sin klasskompis och på ett motionspass dessutom. Det ska tilläggas att fem minuter innan hon gick sköljde hon ner två stora smörgåsar med starkt rödvin..sen är man tydlig redo för 1,5 timmes gympa. Jag som helst spenderar så lite tid som möjligt med henne avböjde erbjudande att följa med, men blev lite nyfiken på hur det skulle gå för henne så jag tittade in lite senare och gjorde några km på rullbandet. Nog såg hon lite andfådd ut.



Stäääädning!

Gårdagens kväll slutade i dag på morgon kl 8...så söndagsångesten kom senare än vanligt i dag. Men två varma scones med jordgubbssylt och en dusch senare gick både dammvippan och moppen heta och mitt hem är just nu skinande blankt!

Hur ser då ett grekiskt studenthem ut? Tjaa..det är enkelt, gammalt men dugligt...Här kommer bilder på mitt rum och köket..


 

 

 


Olga!

Har precis avslutat ett samtal med Olga som jobbade på agentkontoret i Ret. Hon ringer ibland för att kolla av mina "framsteg" nästa gång blir den 15 och då är det upp till bevis!! :) Enligt henne hade jag i alla fall förbättrat mig ganska mycket sedan sist. Så det var ju tur!!

Olga är så mycket grek och en så fantastiskt rolig människa så det var med sorg i hjärtat jag berättade att det blir Kos istället för Rethymno i sommar.  Hennes lösning var att jag skippar semester i Sverige. Vi får väl se. Kanske hinner med både Kos, Kreta och Rhodos i sommar.

I alla fall ju mer jag läser om Kos ju gladare blir jag, utflykterna är toppen, ön är liten, lagom stort team och så lite sol på det och ett fartfyllt nattliv!!

Men att inte ha Olga en trappa ner på kontoret kommer kännas väldigt tomt!!



Ett liv!

Jag har nu bott här i Grekland i NIO månader och igår påbörjade jag min tionde!! Det är lång tid! Nästan som ett helt liv. Varje gång jag kommer till ett nytt ställe är det som en liten nystart på livet. På tio månader hinner man bygga upp mycket, framför allt nån form av trygghet..

Men trygghet kan också bli lite tråkigt i längden..och omväxling skadar ju aldrig...just därför har jag något på gång nu..;)

Det blir en tionde månad i Grekland och desstom minst 5-6 till men innan dess ska det bytas lite luft ..

En snörik afton i Thessaloniki!

Nu snöar det..och kallt är det minsan! Jag möte upp Sara på Kamara efter skolan och sedan bestämde vi oss för att ta en kvällskaffe uppe i OTE tornet. Ingen Burj Al Khalifa precis men 76 meter högt och med en storslagen utsikt över staden i nattljuset. Priserna var där efter!! 8,5 euro för en kaffe!!!! 6 euro för en tepåse och lite varmvatten! Otroligt!! Men när vi väl satt där i våra stora mjuka fotöljer, lyssnade till musik av Queen och ABBA och blickade ut över staden kändes det plötsligt värt det..





RSS 2.0